Щраусово месо присъства на нашия пазар повече от 10 години, но не всеки познава вкуса му. Да, то е нещо непознато и екзотично за балканския ни вкус, но няма да бъде  компромис, ако си приготвите щраусово ястие, освен това се готви лесно. От щрауса се яде само месото от кълките. В магазините "Метро" може да се намери на цена 25-35 лв. за килограм. Безспорно голям интерес за диетологизите представлява месото на щраус. За разлика от това на другите птици то е тъмночервено на цвят и по външен вид и вкус твърде напомня говеждото. Хората, които се занимават активно с фитнес и работят за оформяне на тялото знаят, че щраусовото месо е ниско калорично (0,03 % мазнини), в същото време има богато протеиново съдържание - 25 % и без вредните за здравето  животински мазнини.

Рецепта №1

Щраусови пържоли на фурна

Необходими продукти за марината за 4 порции

1/3 чаена чаша балсамов оцет

1/2 чаена чаша зехтин

2-3 скилидки чесън

1 ч.л. сух розмарин

1 лист салвия

1/2  ч.л. черен пипер

½ ч.л сол

Начин на приготвяне

Продуктите се смесват в дълбока купа с капак. Потапя се всяко парче месо в нея. Притискат се в маринатата плътно. Купата се похлупва и се поставете в хладилника. След час се изважда и месото се пече в тавичка с малко вода и зехтин на 250 С градуса за около 30 - 35 минути, покрита с алуминиево фолио. Може да се комбинира със зеленчуци на скара. Така притготвеното месо е подходящо в менюто при сърдечносъдови заболявания.

Продължава с рецепта за щраусов стек на тиган>>>

Рецепта №2

Щраусов стек на тиган

Необходими продукти за 2 порции

350 г филе от щраус

1/2 глава лук

1 скилидка чесън

1 с.л. зехтин

сол и черен пипер на вкус

За соса:

250 мл качествено червено вино

25 г масло

Начин на приготвяне

В загретия зехтин в дълбок тиган се слага нарязаният на ситно лук да омекне.

Добавя се чесънът и се задушава за минутка.

Прибавят се стековете с дебелина 2,5 см  за по 5-7 минути от двете страни до златисто. Изваждат се в топла чиния. Важно е стекът от щраус да не се пресуши, но може да се поднесе и алангле.

Тиганът остава на котлона. Към соса от пърженето на стека се добавят червеното виното и маслото при бъркане, докато се сгъсти и стане хомогенен.

Стекът се поднася, поръсен с винения сос, гарниран според предпочитанията – задушени гъби, картофи соте, свежа салата.