Фидел Кастро подаде оставка от ръководния си пост на комунистическата партия на Куба.

Дали е причина за празнуване, или не - въпрос на гледна точка. Ние решихме да използваме случилото се просто като повод да забъркаме нещо вкусно, с балончета и , разбира се, с кубински ром.

Необходими продукти:

1 част сок от лайм

2 части кубински ром

4 части кока-кола

лед

Сипете леда във висока чаша. Залейте го до половината с кола. Смесете цитрусовия сок с рома в шейкър. Разбийте добре и изсипете в чаша. Не разбърквайте.

Същестуват различни варианти за направа на коктейла. Например, ако добавите много силен ром (Бакарди 75% алкохол), полученият коктейл се нарича "Кубинската ракетна криза". Ако колата се замени със сода, ще имате коктейл "Обагрена Куба".

Капитан Джон Доу - бащата на коктейла?

"Cuba Libre" (Свободна Куба) е бил бойният вик на Кубинската oсвободителна aрмия по-време на Войната за независимост, завършила през 1878 г.

Един приятен слънчев следобед в хавански бар на открито група американски войници прекарвали свободното си време. Капитан Джон Доу влязъл малко изморен, но много жаден и поръчал ром с кола, лед и резен лайм. Вдигнал чашата си високо и още по-високо извикал „Куба либре!”.  Заради жаждата и вълнението си, изпил напитката с такава огромна наслада, че предизвикал любопитството на всички в бара.

Историята се е променяла, също като американско-испанските отношения. Забулена в мистиката на времето, тя има и своите исторически несъответствия. Войната завършва през 1878 година, а "Кока-Кола" официално започва да предлага продуктите си в Куба от 1900 г.

По-късно коктейлът добива популярност заради забавния каламбур от комедийния сериал "Теория на големия взрив". Един от героите - Шелдън, се опитва да си поръча диетична кола в бара, но бармънът категорично му отказва. За да получи все пак това, което иска, той прави втори  опит. И поръчва коктейл "Куба Либре", но без ром.

За Куба, баровете и неразбориите във времето, заради които днес можем да отпием от коктейла - Salud!