В сравнение с другите видове ориз (бял, кафяв, червен, лилав), черният притежава най-висока концентрация на протеини, желязо, цинк и фибри. Затова е интересно да обогатяваме кулинарните си умения, така че да предоставяме основните за организма хранителни вещества с всеки следващ ден.

Продукти за 10 бр:
300 г черен ориз
нори
2 пакета рулца от раци
японска или обикновена майонеза
1 авокадо
1 връзка ситно нарязан пресен лук
хайвер по желание

Приготвяне:
Майонезата, лукът и хайверът разбъркайте до получаването на смес с консистенцията на сос. Поставете лист нори върху бамбуковата рогозка. Свареният ориз разстилете върху листа нори. Така получената кора обърнете обратно, така че норито да се падне с лице. Върху листа нори изсипете тънка ивичка от соса, поставете се рулцата от раци и кубчетата авокадо. Завийте внимателно и оформете руло. Нарежете готовото руло и поднесете.

#Подсказки, свързани с изкуството да правим суши

Какво е нори?

Листата нори са един от основните продукти за направата на суши. Те се приготвят от пресовани или сушени пурпурни морски водорасли. Известни като Sushi Nori - те сред най-популярните морски зеленчуци. Може да бъдат приготвени в домашни условия (за по-умелите от нас), но за щастие се предлагат и на големия пазар. Следователно е добре да знаем как да разпознаваме качествения продукт от този, който не е.  Листата нори трябва да са дебели, гладки, лъскави, черни или с тъмно зелен цвят и да нямат дупки. 

#Как се вари оризът за сущи?

#Какво е рогозка?

За направата на вкусно маки суши (кръгло суши) в домашни условия е необходимо да притежавате т.нар. рогозка, наричана също наречена макису (makisu). Това е бамбукова постелка за навиване на ролки суши. Използва се многократно и е удачна за миене в съдомиялна машина.