Така известният турски чай, който гледаме ежедневно в турските сериали, е не само приятен на вкус, но и много полезен. В Турция той се сервира по всяка време- след закуска, обед и вечеря. Ето как да си приготвите истински турски чай вкъщи:

Нужен е чайник на два "етажа" или два чайника един върху друг. Турският чай е черен чай. Запарва се, целта е да се образува "концентрат", който при сервиране се разрежда. В долния чайник се налива вода. В горния чайник се слагат около 5 с.л. турски чай (продава се в голми пакети в България и в чужбина). Поставят се един върху друг и се оставят на среден огън. 

5 минути след като водата в долния чайник започне да кипи двата чайника се отстраняват от котлона. Изчаква се една минута (целта е процесите на кипене в долният чайник да са спрели).

В горният чайник се сипва вода от долният чайник, количество - да покрие с 1-2 пръста чая визуално. Слагат се един върху друг и се поставят отново на котлона. Котлона се намаля. Запарват се около 15-20 минути.

През това време се приготвят чашките, във всяка една чашка се слага метална лъжичка, тази лъжичка, служи за проводник на топлина и ако чаят е горещ, ще се избегне спукване на стъклените чаши от образувалата се температурна разлика между чашите и горещия чай. В чашите се сипва първо от запарения чай, след това от горещата вода. В зависимост от това колко силен искате да бъде чая сипвате различно количество запарка:

1) За слаб чай (ачък чай ) 1 пръст или 1/4 от височината на чашката запарка. Допълвате с водата.

2) За среден чай (орта чай) 1/2 от височината на чашката запарка. Допълвате с вода.

3) Силен чай ("демли", а.к.а "силно запарен") 3/4 от височината на чашката запарка и допълвате с малко вода. Може да се подслади със захар или мед.