.

ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Традиционни рецепти за трапезата на Йордановден

LadyZone.bg | преди 44 седмици
Боб
Неизменна част от блюдата на този ден са бобът и руйното червено вино

На Богоявление по стара българска традиция домакините приготвят питка, зелеви сърми и боб. Неизменна част на трапезата на този ден е и печеното свинско месо. Пие се червено руйно вино и всички си пожелават здраве и благословия през цялата година. И ние ви пожелаваме много здраве и късмет с две традиционни рецепти за Йордановден.

Зелеви сърми

Продукти:

1 кг кайма (от свинско и/или телешко)
200 г ориз
1 голяма глава лук
1 сушена сладка чушка, запечена и счукана
сол и черен пипер на вкус
1 шепа чубрица
20-25 листенца от кисело зеле
няколко свински ребра

Зелеви сарми

Приготвяне:

Каймата се омесва заедно със ситно нарязания лук, подправките и ориза, без да се пържи. Завиват се сърмите, като количеството плънка е около 1 препълнена супена лъжица. Нареждат се в голям съд (глинен или съд под налягане), като свинските ребра се подреждат на дъното и/или между сърмите. Най-отгоре се поставят няколко от зелевите листа и се затискат с чиния. Заливат се със смес от зелев сок и вода 1:1. Пече се на умерен огън в продължение на 2 и половина – 3 часа. Ако съдът е глинен, се пече във фурна около 2 часа на умерена температура.

Питка

Продукти: 

600 г брашно (бяло и/или пълнозърнесто)
3 с.л. олио
1 ч.л. сол
1 ½ ч.л. сода
½ кофичка кисело мляко
1 яйце
350 мл топла вода

питка
Снимка: Thinkstock

Приготвяне:

В дълбока купа се пресява брашното и в средата се прави кладенче. Изсипват се солта, олиото, содата, яйцето и киселото мляко. Сместа се разбърква за кратко с лъжица. Добавя се водата и се замесва меко, леко лепкаво тесто (за по-лесно месене ръцете се намазват с олио). Ако искате да украсите питката, отделете малко от него настрана. Замесеното тесто се поставя в намазнена купа, покрива се с кърпа и се оставя да си отдъхне за 10 минути. В намазнена и набрашнена тава от него се оформя плоска, кръгла питка, която се надупчва с вилица отгоре на няколко места. Накрая се поставя украсата. Питката се пече на 180 градуса 30 минути или до готовност – при проверка с клечка в средата тя трябва да излезе суха. Изпечената питка се напръсква с малко вода и се завива в кърпа.

Ключови думи:@
Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
Кои са най-ценните подаръци за рождения ви ден?