Броени седмици ни дели от най-светлия семеен празник – Рождество Христово. Времето, когато цялото семейство се събира заедно около коледната трапеза. Общото за всички християнски държави е, че масата е богата и отрупана с редица апетитни ястия. Всяка една страна обаче си има традиционни гозби, които се различават една от друга.

В няколко поредни материала ви каним на кратко кулинарно пътешествие, за да се запознаете с блюдата, с които домакините от различни точки на света изпълват коледната трапеза.

Ще ви запознаем с апетитните празнични ястия на мексиканците, бразилците, американците, финландците, англичаните, французите и др. Първата спирка на нашата вкусна празнична одисея е Великобритания.

#От глиган и паун до пуйка и печено говеждо
Често вместо птиче месо на празничната трапеза се сервират гозби с печено говеждо или бекон. На нея винаги присъства купичка с любимия боровинков сос. За гарнитура се поднасят печени картофи и задушени зеленчуци. Зеленият боб и царевицата са задължителни.
Според източници, основни коледни блюда в Англия през Средновековието били глиганът и паунът. Едва през 18-и век пуйката се наложила като основна част от празничното меню. Тя била пренесена в Ирландия от френските йезуити, а не след дълго оттам преминала и на Острова.

#Коледен пудинг – гвоздеят на празничната вечер
Сред десертите почетното място се отрежда на коледния пудинг. Главни роли при приготвянето му играят сушените плодове и подправки като канелата, джинджифила и индийското орехче. Ароматният и вкусов акцент на коледния пудинг се постига с добавянето на 150-200 мл класическо английско бренди.
Където и да са по света, англичаните не могат да не се облажат и с традиционния си тиквен или ябълков пай. Кулинарен коледен патент на Обединеното кралство са и морковената торта и захарните хрупкави бисквити.

Какво са коледните наздравици на Острова без грог!
Англичаните не пропускат на Коледа да се почерпят и с любимите си алкохолни напитки, като пунш, бренди и грог. Заслужава си да обърнем специално внимание на последната, тъй като е сред най-важните питиета, без които коледните наздравици във Великобритания не биха били типично английски. Носи името на вицеадмирал Едуард Върнън, по-скоро – на неговия прякор "Стария грог", идващ от навика му да се разхожда по палубата с любимото си наметало, направено от "грограм" – тъкан от вълна, мохер и коприна. През 18-и век моряците от Кралския флот имали право на порция бренди или ром. За да намали вредните ефекти от твърдия алкохол, вицеадмиралът се разпоредил порционът да се разрежда с горещ черен чай в съотношение 4:1 в полза на чая. Тази твърде непопулярна мярка не попречила напитката да стане национална гордост на англичаните и да носи името на вицеадмиралското наметало.

За финал ви поднасяме класическата рецепта за приготвяне на Английски коледен пудинг

 

Продукти:
175 г краве масло
2 яйца
1ч.ч. сушени череши
1 ч.ч. тъмни стафиди
1 ч.ч. бели стафиди
50 г сурови белени бадеми
кората от 1 портокал
кората от 1 лимон
1 морков
50 мл портокалов ликьор
150 мл бренди
175 г захар
175 г галета
125 г брашно
2 ч.л. бакпулвер
1ч. л. джинджифил
1 ч.л. канела
¼ ч.л. индийско орехче
100 мл бита сметана за гарниране

Приготвяне:
Смесете в купа настръганите цитрусови кори, настърганият морков, стафидите, черешите и бадемите. Залейте с брендито и портокаловия ликьор и оставете да престои за една нощ. В друга купа смесете захарта, галетата, брашното, бакпулвера, канелата, джинджифила и индийското орехче и разбъркайте. Към сухите съставки добавете накиснатите от предната вечер продукти заедно с течността.
Добавете и маслото заедно с леко разбитите яйца и разбъркайте до получаването на хомогенна смес. Застелете дъното на дълбока купа с хартия за печене, изсипете върху нея сместа и покрийте отгоре с друга хартия за печене.
Завийте хубаво с алуминиево фолио и вържете с конец да не излиза парата. Сложете в дълбока тенджера и налейте вода до половината. Гответе на много тих огън 6 часа. От време на време, ако има нужда, доливайте вода. Преди да поднесете, облейте пудинга с бита сметана.

Да ви е сладко!