Когато леко захладнее, ни се приисква да заменим студения таратор с топла супичка. Предлагаме ви няколко варианта на уж класически рецепти, но не съвсем.

Бавно приготвена пилешка супа


пилешка супа

Продукти:
2 стръка целина
2 моркова
1 глава лук
1 картоф
1,5 кг пиле (измито)
5 стръка пресен магданоз
фиде
1 ч. л. морска сол
черен пипер, дафинов лист

Приготвяне:
Сложете пилето в тенджера. Измийте зеленчуците, нарежете ги на парчета и ги поставете върху пилето. Залейте със студена вода, така че да покрие месото и зеленчуците. Пъхнете 2 цели стръка магданоз между месото и зеленчуците. Поръсете с няколко цели зърна пипер. Варете продължително време на среден огън.

Когато пилето се свари, извадете, обезкостете и отделете кожата. Нарежете го на парчета и върнете обратно в бульона. Овкусете със сол.

Малко преди да изключите котлона подправете с дафинов лист, смлян черен пипер и ситно нарязан магданоз.


Крем супа с пресни гъби

гъбена супа

Продукти:
300 г пресни - гъби манатарки, печурки и пачи крак
1 с. л. зехтин
200 г масло
1 глава лук
1 морков
3 с. л. брашно
1 кафена чаша сухо бяло вино
1 ч. ч. готварска сметана
2 стръка праз лук
мащерка
сол, черен пипер

Приготвяне:
Почистете гъбите със салфетка. Не ги мийте. Отстранете наранените части. Нарежете гъбите на тънки ивици, без да отделяте пънчетата от шапките. Сипете зехтина и половината масло в дълбок тиган. Загрейте и прибавете нарязаните гъби, лук и морков. Задушете ги леко и овкусете с мащерка, сол и пипер. Сипете 6 чаши вода и оставете да се вари половин час.

В друг дълбок съд сложете останалата част от маслото и праза. Сложете капака и гответе около 20 минути, докато зеленчукът покафенее. Прибавете към супата гъбите и зеленчуците.

Размийте брашното в част от бульона и го добавете на тънка струйка. Сипете и бялото вино. Намалете температурата на котлона и оставете да се готви още около 10 минути. Добавете сметаната и овкусете със сол, пипер.

Зелена супа с праз и тиквички

супа с праз

Продукти:
4 стръка праз лук
1 тиквичка
3 скилидки чесън
сух розмарин, мащерка
3 с. л. олио
1 с. л. шарен пипер (розов, черен, бял)
1 с. л. брашно
сол и черен пипер
пресен копър     

Приготвяне:
Нарежете праза на ситно и го задушете в олиото. Добавете брашно и чесъна и запържете за кратко. Сипете 1,5 литра вода и оставете да поври около 15 минути. Овкусете с розмарина, мащерката, солта и пипера. След като се свари, пасирайте сместа.

Нарежете тиквичката на малки кубчета и я прибавете към супата. Оставете да ври още 20 минути. Поднесете с пресен копър.