Тирамису е сред най-обичаните и популярни сладкиши по света. Поднасена под формата на торта, сладолед, пудинг или крем, тази изкусителна творба на кулинарния гений, безспорно би била блестящ финал на една романтична вечеря. Тирамису, или "вземи ме" в превод от италиански, е колкото лек и нежен сладкиш, толкова и... неустоим.

От разнообразните вариации обаче, които ни предлага той, избрахме класическата рецепта – такава, каквато само страна като Италия може да ни даде. Редуването на пластове бишкоти, напоени в кафе, с пухкав крем от маскарпоне, яйца, какао и захар (или мед), прави вкусът на сладкиша ненаподобим и съвършен. Вино марсала или ром придават завършения вид и финес на десерта.

Продукти за 4 порции:

3 яйца
6-8 с.л. мед
400 г маскарпоне
200 мл силно и ароматно кафе еспресо
2 с.л. вино марсала (ром или амарето)
200 г бишкоти (Savoiardi)
какао на прах за поръсване

Приготвяне:

Разбиваме жълтъците и меда. Добавяме маскарпонето, като разбъркваме внимателно. Разбиваме на сняг белтъците и ги прибавяме към сместа, за да запазим обема. Накрая смесваме кафето и марсалата (със стайна температура). И чудният крем е готов.

Всяка от бишкотите се напоява за секунда в кафе и се подреждат на дъното на предварително приготвения за десерта съд. Първият слой бишкоти се покрива с част от крема. Следва се същият ред и при следващите пластове. Най-отгоре се завършва с крема.

За да се напои и да стегне, оставяме сладкиша да престои на студено за една нощ. Преди да поднесем, поръсваме обилно с какаото.