А сега нещо с вкус и ухание на есен...

Необходими продукти за четири гурманчета:

Ок. 400 гр почистени от кората и нарязана на кубчета тиква цигулка (мускатова тиква)
400 мл прясно мляко
350 мл сладкарска сметана
150-200 гр фруктова или тръстикова захар по избор
5-6 с.л. кленов сироп
Щипка джинджифил
1 ч.л. канела

За гарниране и украсяване – 4 блокчета бял или кафяв млечен (или натурален) шоколад, няколко мини вафлички и по избор шепа настърган кокос.

Начин на приготвяне:

Кубчетата тиква се задушават (или сваряват) на пара заедно със захарта. Още докато е топла, сместа се пасира. Отделят се ок. 100 гр. Останалата част се прибавя бавно към млякото и сметаната. Прибавят се джинджифилът и канелата. Разбърква се хубаво и се разлива в подходящи коктейлни чаши.

Всяка порция се залива с добре пасираната с кленовия сироп отделена тиква. Гарнира се с настъргания шоколад.

Гарнитурата може да разнообразите и с настърган кокос и малки декоративни вафлички.

Да ви е сладко и дъхаво!