Най-обикновени нашенски царевица и цвекло + малко екзотика в лицето на 2 ч.ч. кокосово мляко = на изненадващо приятни вкусови усещания и емоции. Що за кулинарно уравнение е това? – ще попитате вие. Става въпрос за супа с основни съставки: царевица, цвекло и кокосово мляко - комбинация с неподражаемо вкусово обаяние, което трябва да се почувства.

Необходимите продукти за 4 порции са:

2 глави цвекло
2 моркова
1 стръкче праз лук – бялата част
2 скилидки чесън
1 обелен и ситно нарязан домат
50 г целина
5-6 с.л. сварена царевица
2 ч.ч. вода
2 ч.ч. кокосово мляко
1 ч.л. пресен джинджифил
1 вр. кориандър
1 ч.л. индийско орехче
Червен пипер и сол на вкус

Пристъпваме към следваща фаза - приготвянето:

За да запазим всички полезни съставки, с които природата е надарила цвеклото, го приготвяме по следния начин – загръщаме обелените и измити глави във фолио и ги запичаме в загрятата на 180 градуса фурна за около 30 минути. Оставяме ги да се охладят и едва тогава ги рендосваме на едро.

Идва ред на моркова – него само го почистваме и рендосваме. Лука, чесъна и целината нарязваме на ситно. Загряваме олио и леко ги запържваме заедно с джинджифила, моркова, цвеклото и домата. Когато поомекнат, към тях прибавяме водата, кокосовото мляко и оставяме да кипнат. Едва тогава подправяме със сол, черен пипер и останалите подправки. Оставяме гозбата да ври 5 минути. Накрая добавяме царевицата, разбъркваме и сервираме, като аранжираме всяка порция с нарязания кориандър.

Прекрасно допълнение към това мераклийско кулинарно творение е леко препечена тънка филийка пълнозърнест хляб. Останалото е... "дегустиране" до дъно.