През лятото плодовете са сочни, вкусни и в изобилие. Сините сливи може да приготвите на компоти, мармалад или конфитюр. Ако искате щипка екзотичност, добавете им кардамон. Ако пък ви се яде нещо сладко точно в момента, предлагаме ви много лесен, летен сладкиш. 

За тестото:

200 г масло
2 и ½ ч. ч. брашно
1ч. л. сол
2 с. л. ледена вода

Пресейте брашното и оформете кладенче от него върху плот или в тава. В кладенчето сипете солта. Нарежете маслото на малки квадратчета и го добавете. Сипете водата и започнете да месите. За образуването на маслено тесто не е нужно да месите дълго време. Когато е готово, увийте топката в домакинско фолио и оставете да си почине в хладилника за 30 минути.  


За пълнежа:

1 кг сини сливи
1 яйце
50 г масло 
150 г кафява захар
½ ч. л. канела
½ ч. л. карамфил

Измийте сливите и ги почистете от костилките. В купа ги смесете със захарта и подправките. 

Снимка: iStock

Пая може да оформите по няколко начина. 

1. Лесен
Тавичката се намазва с масло и тестото се разстила с ръце, така че да се получи дебел блат. Надупчва се с вилица. Сливите и кубчетата масло се нареждат върху него на гъсто. 

Снимка: iStock

2. Класически
Тестото се разделя на две топки, като едната трябва да е малко по-голяма от другата. разточва се на тънко, така че да е по-голяма от тавичката (диаметър 25 см), за да може да се оформят стените и бордовете. Изцедете сливите преди да ги поставите върху тестото. По малката топка може да разточите също на кора (направете няколко отвора, за да не се надуе и разпука при печенето) или да нарежете на лентички, с които да покриете плодовете като решетка. 

Снимка: iStock



3. Прованс
Разточете кората дебело, малко по-широка от диаметъра на тавата, в която ще печете. Сипете плодовете и маслото и леко загърнете краищата. 

Снимка: iStock



Печете в предварително загрята на 160 градуса фурна за около 45 минути. Горната част на тестото придобива приятен светлокафяв загар.