Този великолепен сладкиш ще плени сетивата ви с нежната комбинация между фината стипчивост и естествената сладост на черешата и меката благина на пудрата захар.

Продукти за 1 щрудел:

За тестото
3 пласта многолистно тесто
30-40 г разтопено масло
2-3 с.л. нарязани на тънки листенца лешници
Пудра захар за поръсване

За плънката
60 г смлени лешници
50 г кафява захар
Настъргана кора на 1 лимон
4 натрошени маслени бисквити
800 г почистени от костилките череши

Приготвяне:

Загряваме предварително фурната на 200 градуса. Плитка тава покриваме с хартия за печене. В голяма купа смесваме натрошените бисквити, смлените лешниците, захарта и настърганата лимонова кора. Накрая към ароматната бисквитена смес добавяме черешите и разбъркваме.

Върху кърпа разстиламе 1 пласт многолистно тесто, намазано тънко с разтопено масло. Отгоре поставяме втория, а след това и третия пласт многолистно тесто, всеки от които отново много фино намазваме с масло.

Черешовата плънка разстиламе равномерно върху подготвеното тесто, като отстрани оставяме непокрито пространство от около 2 см. Прегъваме двата края върху плънката и ги прищипваме, за да не изтече. С помощта на кърпата навиваме щтрудела на руло и поставяме в тавата. Намазваме с масло и поръсваме с нарязаните на тънки листенца лешници.

Печем около 20 минути, докато тестото и лешниците придобият златистокафяв оттенък. След като това изящно творение на куринарното изкуство поизстине, поръсваме с пудра захар и сервираме с квасена сметана или цедено кисело мляко.