В почти всяка държава за Коледа се приготвя някакъв традиционен сладкиш. В Италия това е панетонето – сладкиш, подобен на козунака като консистенция и вкус. Като форма е кръгъл и много висок. В Гърция приготвят христопшоми – сладък хляб с още по-сладка и хрупкава коричка. Във Франция замесват коледно пънче, което историята свързва с издадената нелепа заповед от Наполеон хората да запушват комините на къщите си, за да не се разболяват. Тъй като не могли да сложат истински бъдник в огнището на празника, те започнали да приготвят коледно пънче. То е от подобно на кексово тесто, оформено като пънче, обикновено полято с шоколад. В Англия, а напоследък и у нас, са доста популярни джинджифиловите човечета и къщички. Приготвят се от медено тесто, с добавка от канела и джинджифил.

Разсеяхме се с всички тези сладости и забравихме за какво точно беше нашата захарна коледна приказка. А, да – за щолена! Той е коледен сладкиш (сладък хляб) със сушени плодове и ядки, обилно поръсен с пудра захар, характерен за немската кухня. Подобен десерт, с името керстщол, имат и датчаните. По традиция щоленът е доста голям и тежък десерт – поне 2 кг. Това е сладкиш, от който всички в семейството трябва да опитат, а и е толкова вкусен, че всеки със сигурност ще поиска допълнително парче.

Първият щолен - Dresden Stollen, е официално споменат в документ от 1474 година. Той се приготвя и до днес, като го отличава специален печат с лика на крал Август II Силния. От 1994 г. до днес около Коледа в Дрезден се провежда Щоленфест, на който сладкарите приготвя огромен сладкиш, изкарват го на площада и всеки дошъл получава по едно парче.

Характерно за щолена е времето, в което той отлежава, за да стане по-вкусен. То може да е от 5 до 20 дни. Затова сладкишът трябва да се приготви доста преди Коледа. Докато отлежава, той поема всички аромати на съставките и подправките в тестото, а вкусът става плътен и наситен. Щоленът се поръсва обилно с пудра захар и така се запазва дълго време.

Друга особеност на сладкия хляб е голямото количество масло, което се използва в приготвянето му. Обикновено съотношението брашно масло за тестото е 2:1. Освен в тестото, разтопено маслото се използва и за намазване на щолена. Така коричката му става още по-вкусна, лъскава и хрупкава.

Щоленът е с правоъгълна форма, с половина навита на руло. Това не е случайно – формата наподобява новородения младенец, повит в пелени.



Как да си приготвим щолен?

Продукти:

500 г брашно
100 мл прясно мляко
100 г захар
1 пакет суха мая
250 г краве масло
3 жълтъка
1 пакетче ванилия
1/2 ч. л. сол

150 г стафиди
75 г кандирани кори от портокали и лимони
150 г микс от нарязани на парченца бадеми, лешници и орехи
10 червени захаросани черешки
5 с. л. портокалов ликьор или ром

допълнителни подправки по желание: настъргана лимонова кора, карамфил на прах, индийско орехче, кардамон

100 г пудра захар

Приготвяне:

Стафидите се накисват в ликьора за около 15 минути, за да омекнат. В купа се сипва леко затопленото прясно мляко, захарта и маята и се оставя да шупне. Брашното се пресява и се прави кладенче. Бавно се изсипва сместа с маята, 150 г масло (предварително оставено на стайна температура, за да омекне), жълтъците, ванилията, солта, настърганата лимонова кора и се омесва. Добавят се накиснатите стафиди, кандираните цитрусови корички, черешките и ядките и отново се меси. По желание се добавят ароматните подправки.

Когато стане гладко тесто, се завива с кърпа и се оставя на топло, за да втаса. Щом увеличи обема си два пъти, се размесва и се разточва (или се оформя с ръце) на правоъгълно парче. В единия край тестото се прегъва, така че да покрие повече от половината на правоъгълника. От другия край се навива на стегнато руло, докато обхване цялото парче тесто. Оформеният щолен се слага в предварително намаслена правоъгълна дълбока тавичка, покрива се с кърпа и се оставя да втаса още 20 минути.

Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна около час. Готовият щолен се намазва с разтопено масло и се поръсва обилно с пудра захар.

За да сте сигурни, че няма да изгори отгоре, може да покриете щолена с алуминиево фолио. Сладкият хляб се съхранява на сухо и проветриво място. Преди да го нарежете може отново да го поръсите с пудра захар. Щолен, увит в цветна хартия с красива панделка, е чудесен коледен подарък.