Продукти:

240 г брашно
65 г шам-фъстък
50 г захар
7 с. л. студено масло
1 жълтък
3-4 с. л. студена вода
50 г черен шоколад
12 кайсии среден размер
конфитюр от кайсии

Приготвяне:

Разбийте в кухненски робот брашното, ядките шам-фъстък и захарта до фино състояние. Добавете студеното масло и жълтъка и продължете да разбивате за кратко. Извадете тестото от робота. Добавете малко водичка и го доомесете с ръце до получаването на меко тесто.  Оформете го на топка и я оставете в хладилника за около час.

Включете фурната да се загрява на 250 градуса. Оформете тестото във форма за пай (ако искате да е с къдрави краища) или в друга форма за печене с високи стени. Надупчете дъното с вилица, за да не се напука при печенто, а да остане гладко. Отгоре го покрийте с хартия за печене и изсипете върху нея някаква тежест. Ако нямате от специалните тежести за пай, изсипете зърна боб или леща. Те че притискат тестото, за да се заеме правилната форма. Пече се около 20 минути, докато се сдобие със златис цвят. Извадете формата и махнете хартията със зърната. Може да ги съхраните в плик за следващи печения. Оставете сладкиша да се охлади.

Затоплете леко конфитюра. Нарежете кайсиите на половинки. Запълнете тестената  формичка първо със слой конфитюр, след това аранжирайте с плодовете. Кайсиите могат да се заменят с всеки наличен в момента плод - ягоди, череши, киви.

Ако формата за печене не е с къдрави краища, може да намажете тартата с течен шоколад отстрани и да ги облепите с филирани бадеми.

Тарт, тарталета и плодова пита са сладкиши с доста общи белези. Основата е от тесто или бисквити. Формата, приличаща на кошничка, се запълва с крем, плодове, конфитюр или друг вид солен пълнеж. В САЩ наричат тези сладкиши със сборното име пай, въпреки че паят се отличава от другите с покриване на пълнежа отгоре с лентички или цяло парче тесто.