Продукти:

200 г тиква
2-3 връзки спанак
1 ч. л. сусам
2 с. л. оцет балсамико
сол
черен пипер
1 с. л. мед
2 с. л. зехтин
олио

Приготвяне:

Измийте, нарежете на едро тиквата и почистете от семките и сърцевината. Обелете я и нарежете на средни кубчета. Поставете в широка тава, намазана с малко олио, така че кубчетата да не се застъпват и всяко от тях да може да се изпече равномерно. Поръсете с малко сол и черен пипер. Сложете тавата с тиквата в нагорещена до 200 градуса фурна. Печете до омекване и леко зачервяване на тиквата (около 30-40 минути), след което извадете от огъня и оставете да изстине на стайна температура.

Пригответе дресинга за салатата – смесете зехтина, меда, оцета, сусама, добавете сол и черен пипер на вкус. Отделно измийте спанака, почистете от дръжките и нарежете (накъсайте) на едро. Поставете в подходяща купа или чиния за сервиране, добавете изстиналата вече тиква и залейте с дресинга.