Често асоциираме лятото с консумацията на риба и морски дарове. Релаксът през летните почивки неизменно включва похапване на пресни черноморски миди с лимон, пържен зарган, октопод на скара и други вкуснотии. Салатата "Норвежки фиорди" е още една крачка по-близо до морето, заради компонента сьомга. В България се предлагат най-вече норвежка атлантическа и  далекоизточна сьомга. Пресните и охладени риби трябва да са със свеж морски аромат и бляскав вид. Месото да е приятно розово и крехко.

Продукти:салата

100 г филе от пушена сьомга
250 г чери доматчета
100 г рукола
1 връзка маруля
зехтин, сол, сусам, лимон

Приготвяне:

Измийте марулята и я нарежете на ситно. Стръкчетата руколата накъсайте на две. Нарежете чери доматчетата на четвъртинки. Ако не разполагате със свежи, може да използвате и сушени домати, консервирани в зехтин. Накъсайте сьомгата на малки хапки. Овкусете със зехтин и сол и разбъркайте добре.
Поръсете по желание със сусам. За повече вкус и аромат може предварително да го запечете в сух тиган на котлона. Изстискайте сока на четвъртинка лимон, а друга четвъртинка поставете отстрани в чинията за допълнително овкусяване и свежест.