Торта Сахер се ражда във Виена през 18. век и, може да се каже, в резултат на щастливо стечение на обстоятелствата. Един малък чирак, едва16-годишен, възползвайки се от отсъствието на майстора, сътворил тази сладка чудесия. Благодарение на фантазията и старанието си, той действително изненадал височайшите гости, поканени в императорския дворец от тогавашния министър на външните работи Клеменс фон Метерних, с ново и непознато до този момент съчетание на вкусове. И до днес тортата носи името на нейния създател Франц Сахер.

Тирамису, моя любов! >>

Продукти за форма с диаметър 24 см:

За тестото
6 яйца
140 г натурален шоколад
150 г масло
150 г пудра захар
1 пакетче ванилин
125 г брашно
1 щипка бакпулвер
1 щипка сол
масло за формата

За глазурата
4 с.л. конфитюр от кайсии (по оригиналната рецепта)
200 г натурален шоколад
5 г кокосово масло

Приготвяне:

Дъното на формата застелете с хартия за печене. Отделете жълтъците от белтъците. Разбийте белтъците на твърд сняг и ги сложете в хладилника. Начупете шоколада и го разтопете. Добавете го към маслото, пудрата захар, ванилина и жълтъците и разбийте с миксера на пяна. Смесете брашното, бакпулвера и солта, разбийте добре и добавете към при непрекъснато бъркане към шоколадовата смес. Накрая сипете яйчената смес.

Сложете тестото във формата и загладете, като в краищата леко повдигнете. Печете в предварително загрята на 160 градуса фурна. Извадете от фурната и оставете сладкиша да си отдъхне 5 минути. След това отстранете подвижната част на формата.

Покрийте тортата с хартия за печене, затиснете с дъска за рязане и оставете да се охлади. Прекарайте през цедка конфитюра и го затоплете с малко вода. Намажете равномерно тортата и я оставете да изстине.

За глазурата разтопете шоколада и кокосовото масло и залейте с тях тортата. Преди глазурата да се втвърди, сложете тортата в плоска чиния.

Френска селска торта >>

 

Очакваме вашите вкусни допълнения, изменения, идеи или предложения на кулинарните странички на нашите форуми тук или тук...