- Апчих!
- Наздраве!

Чуваме го все по-често около нас. За да е наздравето наистина на здраве, а не на болест, ви предлагаме рецепти с един малко по-различен хранителен продукт, който може да засили имунната система и да ви предпази от есенно-зимните настинки.

Ямс (мъхнат или мексикански сладък картоф) има високо съдържание на витамини C и B6. Витамин C действа очистващо и всички ненужни остатъци се отстранява от организма с излишната течност. Той играе основна роля за синтеза на колаген, регулирането на кръвната захар, а стова стимулира работата на имунната система. В чист сладък картоф съдържа само около 2% diosgenin (предшественик на прогестерона).

Като вкус ямсът се доближава до маниоката, но съдържа повече белтъчини

Сладкият картоф може да се приготви и консумира по същия начин като обикновените картофи – пържен, пикантен, задушен, варен.

Ето и една по-интересна рецепта за салата с ям.

Необходими продукти
1 картоф
1 морков
2 стръка целина
1 с. л. зехтин
сол, пипер
2 ч. ч. сурови слънчогледови семки
2 дафинови листа
половин глава лук
2 скилидки чесън
200 г грах от консерва
1 връзка спанак
2/3 с.л. дижонска горчица
1 с. л. оцет

Приготвяне:

Сварете картофа, моркова, спанака и целината. Загрейте тиган и добавете в него слънчогледовите семки, дафиновия лист и чесъна. След като добият златист цвят, добавете оцета. Отделно задушете лука със сол до прозрачно златист цвят. Объркайте го с горчицата. Нарежете зеленчуците в купа. Овкусете със слънчогледовия дресинг и добавете лука.

---> Ако сварите ямс, пюрирате го и добавите кокосово мляко или зеленчуков бульон, ще се получи чудесна крем супа. Консумирайте я гореща, овкусена с черен пипер, за да е още по-полезна. 

---> Сварете ямс, нарежете го на кръгчета, поставете по едно парче масло и поръсете с любимите си подправки. Запечете във фурната – ще имате чудесно предястие, което освен че ще се услади на гостите, ще ги пази здрави. 

Дивият ямс се предлага и под формата на таблетки. Приемът им регулира телесното тегло и месечния цикъл. В него diosgenin e около 16%. 

Може да бъде намерен и под формата на бонбони, овкусен допълнително с какао за по-сладък вкус.