Рибата е изключително полезна храна и колкото по-често присъства на трапезата, толкова по-добре за паметта, костите  и цялостния тонус на организма. В комбинация с ориз ястието се приготвя бързо и може да се поднесе без хляб.

Необходими продукти за 4 порции

3 големи филета от бяла риба 

1 ч. л. сол

2 щ. черен пипер

1 лимон

50 мл олио

50 г краве масло

1 глава лук

2 скилидки чесън

1 ч. л. куркума

400 г бисерен ориз

1 1/2 л зеленчуков бульон

3 с.л. грах от консерва

4 стръка копър

2 стръка магданоз

Начин на приготвяне

Рибата се натрива със сол, черен пипер и сока на половин лимон. Нарязва се на кубчета, с големина 2-3 см.

В тиган с олио на дъното се запържват парчетата риба по 2-3 минути от всяка страна и се изваждат.

В същата мазнина се запържва ситно нарязаният лук до златисто. Прибавят се пресованият чесън, подправката куркума и се разбъркват. След това се изсипва сокът от второта половина лимон, който се оставя да се изпари.

Прибавя се оризът, разбърква се и се залива с чаша горещ бульон. След като оризът поеме бульона, се налива втора чаша.

Малко преди да стане готово, ястието се поръсва със ситно нарязаните копър и магданоз, и се прибавят кубчетата риба, граха и маслото. Оставя се на тих огън, докато оризът поеме целия бульон.

Така приготвеното ризото се поднася топло.