Зеленолистни зеленчуци (спанак или лапад) с орехи, масло, прясно мляко и пармезан, запечени до златиста коричка. Този пролетен огретен е полезно и вкусно ястие, което може да бъде готово до 1 час. 

Съставки

500 г пролетни зеленчуци (спанак, лапад)

1 глава лук

4-5 бр. орехи

2 скилидки чесън

1 дафинов лист

3 щипки черен пипер

500 мл прясно мляко

25 г масло

25 г брашно

100 г пармезан

Начин на приготвяне

Лукът, чесънът, дафиновият лист и черният пипер се слагат в прясното мляко до завиране, след което се отстранява се от огъня да изстине и да поеме ароматите за 15 минути. 

Спанакът или лападът се почистват от от дръжките, измиват се и се нарязват на широки ивици. Потапят се в голяма тенджера с вряща вода за 30 секунди, след което се изваждат и се отцеждат. 

Ореховите ядки се запичат на сух тиган, докато замиришат приятно. 

Разтопява се маслото и към него се добавя брашното при непрекъснато бъркане за 3-4 минути, докато стане бледо кафяв цвят. 

Прибавя се прецеденото мляко и се разбърква, докато сосът се сгъсти на среден огън за около 15 минути. Добавят се орехите и половината сирене пармезан. Подправя се на вкус. 

Отцедените спанак или лапад се поставят в средна форма за огретен или тавичка. Отгоре се заливат със соса и се поръсват с останалия Пармезан. 

Пече се в загрята фурна на 180°C за около 35 минути, докато сосът започне да пуска мехурчета, а коричката да стане златиста.

  • Свежест и здраве от репичките
  • Пъстроцветни теменужки за вдъхновение
  • Японски декоративни вишни - нежност и философия
  • Как да подобрим своя тонус през пролетта
  • Цветята за уют и настроение
  • Свежа салата с кисело мляко
  • Копривата - средство за красота и източник на протеини
  • Екологични помощници в пролетното чистене
  • Изискани грижи за вашите коса и ръце
  • Значение на лалетата - съвършена любов