Тази рецепта идва директно от кухнята на Благичка, където след не много дълго експериментиране, стигнахме до този прекрасен здравословен бургер, който няма да ви накара да се чувствате гузно, задето сте го изяли. Напротив, ще ви даде енергия и радост и ще ви засити за доста време. Тайната е в истинските продукти, които използваме и в любовта, която влагаме в правенето на всеки бургер.

Необходими продукти за 4 бургера:

4 кръгли питка
400 г телешка кайма
4 яйца
1 голям домат
кисели краставички
4 листа маруля
маслини
50 гр. сирене чедър
50 г кашкавал
100 г кисело мляко
3 с.л. зехтин
чесън
1 с.л. соев сос
черен пипер
сол

Начин на приготвяне:

Започнете с приготвянето на каймата. Много е важно да изберете хубава телешка кайма, а най-добре е да ви я смелят на място в магазина. Сложете каймата в купа, добавете соевия сос, черен пипер и сол и смесете добре всички съставки. Оставете в хладилника за 30 минути.

През това време пригответе млечния сос. В буркан изсипете киселото мляко, счукания чесън (може да ползвате и чесън на прах), зехтина и солта. Затворете буркана и хубаво разклатете. Приберете и соса в хладилника.

Пригответе си всички останали продукти. Домата нарежете на шайби, киселите краставички и маслините на малки колелца, измийте и подсушете марулята, настържейте сиренето и кашкавала, разрежете питките на половинки.

Извадете каймата и оформете четири плоски и големи кюфтета. Имайте предвид, че те ще се свият по време на готвенето. Включете скарата или загрейте грил тиган. Поставете кюфтета и ги гответе до готовност и хубава коричка от двете страни. В друг тиган изпържете яйцата на очи.

Когато кюфтетата са готови, извадете ги от тигана или скарата и на тяхно място поставете за минутка разрязаните хлебчета от вътрешната им страна, за да поемат от хубавия сос, който кюфтетата са пуснали.

На дъска започнете да редите вашия бургер. Ето как го правим ние. Вземаме долната част на разрязаната питка, поставяме от настъргания кашкавал, след това слагаме лист маруля и една-две лъжици от млечния сос. Следват два-три резена домат, краставички и маслинки. Поставяме телешкото кюфте, изпърженото яйце, а върху него настъргания чедър, който започва да се топи от топлината на яйцето. Слагаме и втората част от питката и забождаме сандвича с клечка.

В кухнята на Благичка сервираме здравословния бургера върху лист маруля и с вкусни домашни пържени картофки отстрани. Вие може да си приготвите зелева салата или да го изядете просто така. Повярвайте ни, нямате нужда от нищо повече.

Да ви е сладко!