#Портокалов кейк
Продукти:
1 ½ ч.ч. пълнозърнесто пшенично брашно
¾ ч.ч. кафява захар
пълнозърнесто пшенично брашно
1/3 ч.ч. брашно от рожков
1 ч.л. хлебна сода
½ ч.л. сол
няколко капки портокалова есенция
½ ч.ч. вода
¼ ч.ч. олио
2 с.л. сусамов тахан
2 ч.л. винен оцет
За глазурата:
100 г черен шоколад
2 с.л. олио
няколко капки портокалова есенция

Приготвяне:
В купа смесете сухите съставки и разбъркайте. Ароматизирайте олиото с портокаловата есенция. В друг съд смесете последователно тахана, олиото, водата, портокаловия сок, оцета. Комбинирайте мокрите съставки със сухите и бъркайте до получаване на еднородна смес. Ако е прекалено гъста, добавете 2-3 с.л. вода.

Покрийте с хартия тортена форма с подвижен ринг. Изсипете сместа и печете в умерена фурна. Оставете сладкиша да изстине. Междувременно пригответе глазурата, като разтопите шоколада на водна баня. Добавете ароматизираното с есенция олио. Залейте сладкиша с глазурата и по желание украсете със смлени ядки или с кокосови стърготини.

#Кекс с моркови
Продукти:
400 г брашно
300 г захар
2 пакетчета ванилова захар
2 ч.л. хлебна сода
2 ч.л. бакпулвер
1 ч.л. канела
щипка сол
2-3 моркова
400 г соево кисело мляко
200 мл слънчогледово олио
250 г пудра захар
3 с.л. лимнов сок

Снимка: Thinkstock

Приготвяне:
Смесете брашното, захарта, ванилията, содата, бакпулвера, канелата и ½ ч.л. сол. Обелените моркови настържете на ситно. Разбъркайте ги с олиото и соевото мляко. Добавете брашнената смес, като разбивате с миксер. Изсипете тестото с намазана с олио тавичка. Печете в предварително загрята около 40 минути при 175 градуса.

Оставете сладкиша да изстине 45 минути и го извадете внимателно от формата. Смесете пудрата захар и лимоновия сок. С получената глазура го намажете и оставете да изсъхне.