За постите едни от основните продукти са картофите. Комбинират се прекрасно с всички видове зеленчуци, освен че са най-често използваната гарнитура за меса и риби. Предлагам за днес рецепта със задушени картофи и зеленчуци. 

Ето необходимите продукти за 4 порции:

6 големи картофа 

1 глава кромид лук

1 морков

1 глава целина

5 скилидки чесън

1 червен домат

1 кубче зеленчуков бульон

2 дафинови листа

1/2 връзка копър или магданоз

Черен пипер и сол на вкус

Обелените зеленчуци (картофи, целина, морков, лук, домат) ги нарежете  на кубчета. Запържете лука в дълбок тиган на дъното с олио. След това добавете моркова, целината, пресования чесън. Оставете да се задушат за 10-ина минути. Прибавете доматите и залейте зеленчуците с 1 чаша топла вода с разтворено в нея кубче зеленчуков бульон. Подправете с дафинов лист и сол. Покрийте с капак и варете на слаб огън до готовност на картофите. Накрая добавете черен пипер и поръсете с нарязан на ситно копър или магданоз.

Още разнообразни идеи за ястия в дните за постене ще откриете в "Постни рецепти на деня”.