Вареното жито, украсено със стафиди и полято с пчелен мед и настъргани орехи е питателна следобдна закуска или десерт след лек постен обяд. Всеки може да си приготви варено жито у дома.
Ето рецепта за 10 проции:
500 г грухана пшеница
1 ч.ч. счукани орехи
2 с.л. галета
1 ч.л. канела
1 ч.ч. пудра захар
1 пакетче ванилия
1 щипка сол
Кората на 1 лимон
Стафиди по желание
Житото се измива добре и се слага в дълбока тенджера с 6 чаени чаши вода. Добавя се щипка сол. Вари се на умерен огън, докато изври водата. Накрая се разбърква, за да не загори. Житото е готово, когато зрънцата започнат да се разпукват. Тенджерата се маха от котлона и се оставя с капака, докато изстине. Житото се слага в широка купа и се добавят галета, орехи и пудра захар. Поръсва се с ванилия и се настъргва на ситно ренде кората на един лимон. Разбърква се с дървена лъжица. По желание се поръсва с канела и се добавят стафиди за "разкош”.
Още разнообразни идеи за ястия в дните за постене ще откриете в "Постни рецепти на деня”.