Портокалите и мандарините обичайно присъстват на трапезата ни по време на зимните празници много по-интензивно, отколкото през останалата част от годината. Може да разнообразите консумацията им, като освен в натурален вид или под формата на кремове и сладкиши, добавите още вкусове и аромати към тях.

Ето как лесно може да направите пикантни портокали с черен шоколад и морска сол. Комбинацията звучи интересно, нали?

По един и същ начин може да направите и резенчета портокали, и мандарини. Разтопете на водна баня един черен шоколад, като предварително го начупите на парчета. Така топенето става по-равномерно. Оставете съда, в който е шоколадът, в топлата вода, докато работите. Шоколадът бързо изстива и се втвърдява, затова е добре постоянно да се темперира.

Потопете половината от резенчето в шоколада и докато е още течен, поръсете с морска сол. Оставете парчетата да изстинат в тава, застлана с хартия за печене.

Снимка: vk.com

Когато хапнете парче портокал или мандарина, приготвен по този начин, настъпва експлозия от вкусове. Леко киселото на портокала се прегръща с горчивата сладост на шоколада, а солта добавя финалния акорд.

Ще се осмелите ли да опитате?

Снимка: vk.com