В няколкото останали дни преди Великите пости, мисля, че е напълно оправдано да си угодим и да си приготвим нещо по-така – блажничко, пикантно и... бонвиванско. Да започнем с една рецепта за наденички, запечени под тесто. Иде реч за едно традиционно балканско ястие -

Печени златисти сурово-сушени наденички в хрупкаво тесто

Продуктите, които трябва да си осигурим:

150 г брашно
½ ч.л. сол
2 леко разбити яйца
200 мл прясно мляко
60 мл вода
2 с.л. зехтин
ок. ½ кг наденички
розмарин
и... пържена ябълка за украса

Ето и стъпките:

1. Пресяваме брашното в купа, поръсваме солта и правим кладенче в центъра. Изливаме яйцата в него и постепенно с дървена лъжица разбъркваме, като добавяме постепенно млякото и водата, така че тестото да се сгъсти.
2. Разбиваме тестото с ръчна бъркалка до консистенция на гъста сметана. Похлупваме го и го оставяме за 30 минути да си почине.
3. Загряваме фурната до 220 градуса, изливаме зехтина в тавичка и я загряваме за около 5 минути. Изваждаме тавата и едва тогава подреждаме в нея наденичките и я връщаме във фурната за кратко докато наденичките се позачервят.
4. Отново разбиваме тестото и бързо го изливаме върху наденичките. Оставяме ги във фурната за 30 минути, докато тестото придобие златиста хрупкава коричка.
5. Най-после идва ред и на парченцата пържена ябълка, които изсипваме отгоре и ароматизираме с розмарин мащерка или чубрица.


Да ви е сочно и вкусно!