Освен че притежава изключителни вкусови качества, карфиолът се слави и с незаменимите си лечебни свойства. Благодарение на богатото си съдържание на витамин С, както и на цял куп антиоксиданти, този зеленчук с право си е спечелил прозвището "еликсир на младостта". Карфиолът е незаменим помощник в борбата със свободните радикали, предпазва от редица злокачествени заболявания, грижи се за сърцето и спомага за укрепването на имунната система.

Провокирайте вкусовите си рецептори с това ястие, което ще стане любимо на цялото семейство. 

Продукти за 4 порции:
340 г лилав карфиол, нарязан на розички
340 г бял карфиол, нарязан на розички
3 с.л. зехтин
3 с.л. пресeн риган
1 ч.л. морска сол
2 с.л. краве масло
1 лимон
3 смлени скилидки чесън
1 праз, нарязан на ситно
4 с.л. кедрови ядки
5 с.л. златни стафиди
4 с.л. магданоз
морска сол на вкус
прясно смлян черен пипер

Приготвяне:
Загрейте фурната до 190° C. Покрийте дъното на голяма тава със зехтин, добавете ригана, морската сол и черния пипер. Накрая прибавете и розичките карфиол. Печете 25-30 минути или докато карфиолът се покрие със златист загар. Изсипете в купа и оставете настрана.

Междувременно сложете маслото в тиган на средно слаб огън. Добавете кората на 1 лимон. Сотирайте, докато кората започне да изпуска приятен цитрусов аромат, след това добавете чесъна и праза. Разбърквайте в продължение на 5-7 минути, докато празът омекне. Добавете златните стафиди, докато се затоплят. След това изсипете сместа в купата с карфиола.

В същия тиган добавете кедровите ядки. Печете на среден огън, като разбърквате често, около 1-2 минути или докато кедрови ядки се запекат. Отстранете ги от огъня и ги изсипете в купата със смес от карфиол. Изстискайте сока от един лимон и поръсете с магданоза. Подправете на вкус и сервирайте веднага!