В първия ден на Великите пости със сигурност ще приемете благосклонно един скромен и, в същото време, богат и здравословен постен гювеч. Както ще се уверите по-долу, в рецептата липсват както месо, така и яйца, мляко и млечни продукти. Това не пречи ястието да бъде изключително вкусно, питателно и... запомнящо се.

Продукти:

300 г леко сварен кус-кус
200 г моркови
200 картофи
200 г нарязана на едри кубчета тиква
100 г цвекло
2 тиквички
1 голяма глава лук
2-3 скилидки чесън
5 с.л. зехтин
китка джоджен
сол и черен пипер на вкус

Приготвяне:

Загряваме зехтин в дълбок тиган и задушаваме в него лука и зеленчуците, нарязани на еднакви кубчета. Заливаме ги с 2 чаени чаши вода, прибавяме кус-куса, овкусяваме със солта и сипваме цялата смес в тавичка. Поръсваме листенца накъсан джоджен, разбъркваме и поставяме във фурната на 180 градуса. Печем, докато изври водата и зеленчуците се запекат (ок. 30 минути).

Това градинско блюдо можем да предложим като лека семейна вечеря. А за тези, които не постят – като гарнитура към ястия от месо или риба.

Добър апетит!