Краят на май е времето, в което бъзът (свирчовина) е отрупан с цвят. Обикновено това ароматно растение се приготвя под формата на сироп, който е чудесна разхлаждаща напитка за лятото. Ние обаче имаме много по-интересно предложение – панирайте цветовете му.

Препоръчваме брането да става с остра ножица, за да не разпилявате дребните бели цветчета. Така ще имате възможност да прекършите стеблото точно там, където искате. Отрежете ги с височина поне една педя, като задължително запазите цялото съцветие. Измийте внимателно.

Направете смес за паниране от:

1 яйце
2 ч. ч. брашно
1 ч. ч. прясно мляко
щипка черен пипер
щипка сол

Снимка: iStock



Разбъркайте добре, докато се получи гъста, хомогенна смес. Загрейте тигана с малко олио. Вземете китка от бъза и го потопете с листата надолу в сместа. Тя трябва добре да полепне по цветчетата. Поставете го в тигана като държите за дръжката. Притиснете леко. От сместа ще се оформи тънка питка, подобна на палачинка. Натиснете така, че растението да прилепне максимално към горещата повърхност на тигана. Отрежете стърчащото от дръжката с ножица. Обърнете, за да се запържи и от другата страна, като леко притиснете с решетъчна лъжица.

Гарнирайте готовия паниран бъз с малко настърган пармезан.