Наред с черешите, и кайсиите завладяха пазара. Ето защо ви каним да се потопите в една изкусителна съблазън, за да се насладите заедно с нас на вълшебния й кайсиев вкус и аромат.

Шоколадово руло с кайсии

Продукти:
За тестото:
3 яйца
100 г захар
1 щипка сол
45 г брашно
½ ч.л. бакпулвер
 2 с.л. какао на прах

За плънката и гарниране:
100 г заквасена сметана
350 г извара
2-3 с.л. захар
1 пакетче разтворим желатин
1 с.л. ром
300 г кайсии (пресни или от компот)
пудра захар за поръсване

Приготвяне:
Съставките за тестото се бият на сняг с миксер 1 минути на средна скорост, а след това 1-2 минути на висока скорост. Захарта не трябва да скърца, а сместа трябва да стане много светла, почти бяла. Тавата се покрива с хартия за печене, върху която се разстила тестото. Пече се ок. 12-15 минути, след което се оставя да изстине, като се покрива. Слага се върху поръсена с пудра захар кохненска кърпа. Тавата се отстранява, а хартията за печене се издърпва. Сметана, изварата, захарата, желатинът и ромът се разбъркват. Разстилат се върху пандишпана, като единият край се оставя свободен около 4 см. Пресните кайсии се заливат с вряща вода, обелват се, разделят се на половинки и се отстраняват костилките (ако кайсиите са от компот, предварително се отцеждат). Кайсиите се нарязват на парченца и се разпределят върху крема с извара. Пандишпанът се навива на руло с помощта на кърпа откъм широката страна. Рулото се слага върху малка табла, покрита с алуминиево фолио, и за ок. 20-30 минути се оставя в хладилник. Преди да се поднесе, се поръсва с пудра захар.