Днес отново надзърнахме във вкусната страничка на Форума на мама и останахме запленени от една чудна рецепта, изпратена от една дама с никнейм zoya_k. Рецепта за панакота с кисело мляко.

Панакота е класически италиански десерт, приготвянето на който отнема удивително кратко време. Поднася се покрит с плодов сироп, желе, сладко или конфитюр. Съставът му може да бъде най-разнообразен – с шоколад и кафе, какао, сметана или кисело мляко.

Продукти за 4 порции:

200 мл прясно мляко
2 пакетчета ванилия
3 с.л. захар
1 пакет желатин (10 грама е пакетчето-разтваря се в 4 супени лъжици студена вода)
150 мл кисело мляко
конфитюр от ягоди ( или малини, боровинки, кайсии праскови)

Приготвяне:

Загрейте млякото със захарта на котлона. Добавете към него предварително разтворения желатин. Киселото мляко (добре разбито, за да е гладко) сипете в дълбока купа и на тънка струйка добавяйте прясното мляко към киселото с постоянно бъркане. Прецедете сместа през цедка да няма бучици, ако е необходимо. Сипете в 4 купички и оставете да стегне крема. Нужни са часове.

Изстудения крем обърнете върху чиния и полейте с леко затоплен конфитюр. Наръсете с пудра захар и гарнирайте с пресни плодове, ако желаете.

 

Очакваме и вашите вкусни идеи и предложения на кулинарните странички на нашите форуми - тук или тук... :)