Патисоните са зеленчуци с особено характерна форма – сплескан овал с изтънени, вълнообразни краища. По цвят обикновено са ярко жълти, бели, зелени или на ивици.

Снимка: iStock

Наричат ги летящи чинии или църковни куполи, заради особената им форма.  Пак заради нея често са предпочитани за декорация и се отглеждат само заради това в градините. Всъщност патисоните успешно могат да разнообразят вкуса на дългите тиквички, с които традиционно сме свикнали.  Плодовете са богати на захароза, минерални соли и витамини, а най-високо е съдържанието на провитамин А. А заради атрактивната си форма, могат да се превърнат в звездата на вечерта, стига да ги приготвите добре.

Снимка: iStock

Малките патисони могат успешно да се мариноват. В буркана е достатъчно да се добавя само зехтин, черен пипер, сол на кристалии мащерка. По желание може да се добавят и няколко малки глави чесън, срязани на две, и семена от синап или бахар.

Снимка: iStock

Патисон с паста и чоризо

Хубавата форма на патисоните може да използвате като своеобразна купа, в която да поснесете основното ястие.

Необходими продукти:

2-3 средно големи патисона
200 г чоризо
паста
400 г белени домати на кубчета
маслини
мащерка
черен пипер
сол
пушен червен пипер

За соса:

Загрейте олиото в голям дълбок тиган на средно-висока температура. Добавете чоризото, нарязано на парчета, и гответе, докато започнат да омекват (около 5 минути). Разбърквайте често. Добавете чесъна. Междувременно отрежете капачето на патисоните и с помощта на остър нож и лъжица издълбайте средата му. Нарежете на малки кубчета и добавете към соса за пастата. Сипете доматите и маслините. Овкусете с пушени червен пипер и сух риган. Варете доматения сос 5 минути, за да се слеят всички вкусове. Подправете на вкус със сол и черен пипер.

За пастата:

Сварете спагетите в подсолена вода. Сипете ги в леко издълбаните патисони и полейте със соса.

Сложете капачетата на патисоните отгоре. Подредете ги в тава. В нея сипете 1/2 чаша вода и печете в предварително загрята фурна на 200° C за около 25 минути.