Пленителният аромат на този забележителен десерт се дължи преди всичко на ягодите и бананите. Акцентът в плодово-сметановата плънка обаче е насочен към... черешите. Именно черешата, съчетана с другите пресни плодове и окъпана в сметана, придава уникално обаяние и изтънчен вкус на това кулинарно чудо, наречено палачинка.

Продукти за 20 палачинки:

За тестото

250 г брашно
350 г прясно мляко
100 г захар
1 чаша ром
1 щипка сол
4 яйца
2 с.л. бирена мая

За плънката

400 г квасена сметана
200 г пудра захар
Пресни плодове – ягоди, банани, киви и най-много... череши

Тестото за палачинки се приготвя по следния начин:

Жълтъците се отделят от белтъците и се разбиват добре, като постепенно към тях се прибавя брашното и прясното мляко, в което е размита маята и е стопена захарта. Добавят се още и щипката сол, ромът и белтъците, разбити на сняг. Ако ви се стори, че тестото е много гъсто, може да го разредите с малко вода. С получената смес се изпържват палачинките.

Приготвянето на плънката пък е още по-лесно и бързо:

В подходящ дълбок съд се смесва внимателно сметаната с пудрата захар и нарязаните на парченца свежи плодове. Получената пухкава наслада се нанася обилно върху всяка палачинка и се навива на руло. Към плънката по желание може да се прибави и малко меко десертно сирене. Така ще се получи още по-плътен и наситен вкус.

За всяко друго ястие си има определени препоръчителни количества. Гореописаната изкусителна сладурия обаче може да се консумира без ограничения! ;)