Все по-често залагаме на морските дарове в традиционната българска кухня. Тази рецепта гарантира пухкав ориз и, ако следвате стъпките, ще създадете много аромат и незабравим вкус. 

Време за подготовка: 20 мин
Време за готвене: 35 мин

#Кои са необходимите продукти за 2 порции!
½ ч.ч. бял ориз
½ морков
½ глава стар лук
½ ч.ч. доматено пюре
½ ч.ч. бяло вино
1 и ½ ч.ч. вода
2 с.л. зехтин
½ ч.л. куркума
Сол и черен пипер
250 г скариди
връзка магданоз
2 с.л. соев сос

#Как да приготвим ястието?
Почистете скаридите – отстранете главата, обелете люспата, с нож направете прорез по дължината на гръбнака на скаридата и отстранете под течаща вода тъмната жилка. Измийте и осолете почистените скариди и ги оставете да се отцеждат.

В дълбок тиган загрейте зехтина, сложете нарязаните на дребно морков и лук и ги оставете да омекнат. След това добавете доматеното пюре или накълцан на дребно домат, овкусете със сол и черен пипер. Оставете да покъкри за 1-2 минути и добавете ориза, който трябва да е напълно сух (много хора накисват ориза във вода преди да го готвят – това обаче не позволява на ориза след това да стане пухкав и така вкусен, както ни се иска; така че след като отворите пакета, просто разтърсете добре нужното количество ориз и го изсипете в тигана).

Добавете водата и куркумата и оставете оризът да ври. Когато по-голямата част от водата се изпари, добавете и виното, а малко преди ориза да е напълно готов и виното също да се е изпарило, добавете скаридите.

Сервирайте в чинията, докато е още горещ, поръсете с накълцан магданоз и добавете малко соев сос.