Знаете ли, че оризът басмати расте в подножията на Хималаите и е известен с ненадминатите си здравословни и вкусови качества. Тях това продълговато зрънце дължи на чистите изворни води и уникалния планински въздух в този район. Басмати в превод означава "аромат”. И действително уханието, което се носи от всяко едно блюдо, приготвено от този чудотворен ориз, е обсебващо и покоряващо. А ядките и зеленчуците, добавени към басмати, доставят наистина божествена наслада на сетивата и духа. Уверете се сами.

Продукти за 4 порции:

250 г ориз басмати
2 с.л. соев сос
1 с.л. сухо шери
2 ч.л. сусамено масло
2 с.л. зехтин
225 г моркови, разполовени по дължина и нарязани на тънко
300 г праз, тънко нарязан
150 г зеле Айсберг, ситно нарязана на лентички
1 голяма скилидка счукан чесън
1 голяма нарязана прясна червена люта чушка
150 г кашу

Приготвяне:

1.Добавете ориза в тенджера с вряща вода, варете 10 минути и отцедете. Междувременно смесете соевия сос, шерито и сусамовото масло в малка купа и оставете сместа настрани.
2.Докато оризът се вари, загрейте тиган със зехтина и запържете, като бъркате морковите и праза ок. 2-3 минути. Добавете зелето, чесъна и лютата чушка и отново запържете за 2-3 минути, като бъркате. Прибавете сместа със соевия сос и кашуто.
3.Смесете горещия ориз със зеленчуците в тигана. Поръсете със кашуто и разбъркайте добре.

Може да използвате различни зеленчуци според вкуса ви и сезона. Ако постите, насладете се на това ароматно изтънчено ястие самостоятелно. Ако ли пък не – може да го прибавите като великолепна гарнитура към печени меса или риба.