Тази мусака е лесна за приготвяне и е много сполучлив начин да използвате летните тиквички и моркови. Сирената я правят засищаща и подходяща за цялото семейство – независимо дали топла или студена.

За 6 порции:

1 глава лук
4 скилидки чесън
800 гр тиквички
3-4 моркова
2 с.л. масло
сол и черен пипер на вкус
2 с.л. копър
за заливката
4 яйца
4 с.л. кисело мляко
80 гр сирене гауда
80 гр бяло сирене
60 гр сирене Пармезан

Загрейте фурната до 200 градуса. Междувременно обелете и накълцайте ситно лука и чесъна. Поставете тиган на среден огън, разтопете маслото и поставете лука и чесъна да се задушат. Докато те се готвят, пригответе тиквичките, като ги нарежете на ситни кубчета, а морковите на колелца. Щом лукът и чесънът станат прозрачни, поставете ги в подходяща тавичка и ги смесете с тиквичките и морковите. Поръсете с копъра, черния пипер и солта на вкус. Налейте 2/3 до 1 чаша вода, разбъркайте и гответе във фурната 1 час. След това пригответе заливката: смесете яйцата, киселото мляко и сирената, разбъркайте добре и залейте огретена. Печете до порозовяване и извадете от печката. Охладете за 30 мин преди да сервирате.

Със съдействието на www.artofrealfood.com