В горещите летни дни чаша студен чай е най-близкото до божествено изживяване, което можем да си представим. Ето няколко нискокалорични рецепти, които ще ви освежат и едновременно с това няма да натрупат калории върху местенца по тялото, които искаме да показваме гордо на плажа.

Снимка: Thinkstock/ Guliver PhotosЗелен чай с мента

Ментата добавя охлаждащ, укрепващ вкус към този простичък, богат на антиоксиданти коктейл. Изследванията показват, че пиенето на зелен чай помага в борбата с рака и със сърдечните заболявания, затова – не бягайте от него.

Съставки: Свежи ментови листа, зелен чай, лед, мед, свежи листа от лавандула

Калории: 5 (ако добавите мед – повече)

Снимка: Thinkstock/ Guliver PhotosЧай от праскови и мента

Няма нужда да добавяте подсладители – прасковите вършат тази работа. Освен това ще си набавите доста приятно количество витамин С, от което тялото ви със сигурност се нуждае.

Съставки: Вряща вода, чай (по избор), парченца праскова, свежа мента, захар (по желание)

Калории: 30

Снимка: Thinkstock/ Guliver PhotosЗелен чай с лавандула

Лавандулата прибавя страхотен изтънчен вкус на този простичък, зелен чай без захар. Можете да ползвате свежи листенца или изсушените й вариации.

Съставки: Зелен чай, лавандулови цветове, лавандулови стръкчета

Калории: 2

Снимка: Thinkstock/ Guliver PhotosМлечен чай

Може и да харесвате латето във веригите за кафе, обаче ние имаме дори по-добро предложение. Не е много нискокалорично, но затова пък можете да заместите десерта с тази напитка. Ще получите 15% от необходимия ви калций, плюс сладко изкушение, което със сигурност е по-добро от пастичка или вафличка.

Съставки: запарка от чай, ледчета, захарен сироп, мляко, перли тапиока

Калории: 230

Снимка: Thinkstock/ Guliver PhotosЛеко подсладен чай

Портокалите и лимонът придават освежаващ цитрусов вкус на този чай, подобен на сангрия. Подсладен е с мед, което значи, че освен сладко, добавяте и добро количество антиоксиданти.

Съставки: Вода, зелен чай (торбички), мед, портокал, лайм

Калории: 68

Снимка: Thinkstock/ Guliver PhotosСтуден чай с подправки

Червеният цвят на това питие, богато подправено с разнообразни вкусове, със сигурност ще впечатли гостите ви. Освен това карамфилът и канелата ще заместят захарта, така че ще спестите някоя и друга вредна калория.

Съставки: Карамфил, канела, фреш от лимон, билков чай, захар

Калории: 49

Снимка: Thinkstock/ Guliver PhotosМарокански ментов чай

Този чай може да бъде сервиран студен или горещ. Макар оригиналният китайски зелен чай да е опционален, неговият лютиво-опушен вкус е онова, което правят това наше предложение толкова уникално.

Съставки: вряла вода, захар, зелен чай, ментови листенца

Калории: 17