В света на кулинарията експериментите и случайностите често поставят началото на нови хитови ястия. Сладка пица с шоколад и банани, вместо доматено пюре и филе, може би звучи странно за някои, но докато не опитаме, няма как мнението ни да е обективно. 

Шоколадовата пица е с тънък блат и се яде с ръце, което я доближава до принципите на приготвяне и консумация на специалитета на Северен Страсбург - Flammekueche. При него тънкото разточеното тесто се поръсва с качествено домашно сирене, подправки, опушен в букова дървесина бекон, съвсем малко сметана и се пече за 3 минути на 350 градуса. По сладост пък прилича на чешките Trdlo - козуначени кухи рула (коминчета), които обикновено се овалват във ванилена захар. 

Ето как да си я приготвите

Необходими продукти
За тестото:

200 гр. тъмен шоколад
200 гр. масло
4 яйца
150 гр. захар
1 пак. ванилова захар
щипка сол
125 гр. заквасена сметана
2 с. л. брашно

За плънката:
200 гр. тъмен шоколад
2 с. л. масло
1/2 ананас
150 гр. ягоди
2 банана
50 гр. ядки (белени бадеми, орехи)

Начин на приготвяне

Начин на приготвяне

Загрейте фурната до 150° C. Застелете с хартия за печене средно голяма тава (с диаметър около 30 см).
Разтопете шоколада на водна баня. Разделете белтъците от жълтъците. Сложете щипка сол в белтъците и разбийте, докато се получи твърда пяна. Към жълтъците добавете обикновената и ваниловата захар и разбийте на пухкав крем. Пазбъркайте стопеният шоколад със заквасената сметана. Смесете жълтъците с шоколадовата маса и добавете пресятото брашно. Разбъркайте с дървена лъжица. Накрая добавете белтъците. Излейте сместа в подготвената тава.

Печете блата за пицата около 30 минути. Оставете да се охлади върху решетка.

Разтопете шоколада и маслото от продуктите за плънка на водна баня. Залейте пицата с шоколадовия сос. Нарежете плодовете на малки парчета и украсете пицата според личния вкус. Поръсете с ядките.