Какво по-добро от един вкусен коктейл, който сами да си приготвим?

Едно от любимите ни летни питиета се нарича „Мохито”. То е традиционен кубински коктейл, който става популярен в САЩ през 80-те години на XX век. Оригиналната рецепта съдържа само пет съставки: мента, ром, захар (ако държите всичко да е съвсем точно – сок от захарна тръстика), лайм и газирана вода. Получава се комбинация от цитрусов и ментов вкус, които тушират рома и гарантират едно много освежаващо лятно питие.

За съжаление рядко го правят, както трябва. Ето рецептата и как се приготвя стъпка по стъпка.

Съставки:

  • свежи ментови листенца (ако ще приготвяте по-голямо количество коктейли, вземете повече, защото те са основата на мохитото).
  • лайм (около един за всяка чашка)
  • 60 мл. бял ром
  • сода
  • 2 с.л. (30 мл.) захарен сироп (смес от захар и вода – вижте по-долу как се прави).

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos

    Приготовление:

    • Започнете със сиропа. Сложете равни части вода и захар в някакъв съд по ваш избор и сложете на котлона. Бъркайте през цялото време, докато не стане еднородна смес (не трябва да завира!).
    • Необходими са ви висока чаша, шейкър и нещо, с което да намачкате листата. За да се получи добро мохито, вкусът трябва да е добре балансиран.
    • Нарежете лайма на четвъртинки и махнете дръжките от ментовите листенца (за 8 чаши ще ви трябва огромна купа с мента и 8 лайма)
    • Сложете щедро количество мента и 3 парченца от лайма на дъното на висока чаша за мохито или в шейкър. Ако ползвате обикновена бяла захар, добавете и нея и намачкайте всичко старателно с помощта на „чукало”. Когато всичко е добре миксирано, сложете лед до ръба на чашата.
    • Добавете 2 с.л. от сиропа, който направихте.
    • Добавете рома (чашата трябва да се напълни на около ¾ от капацитета си)
    • Ако ползвате шейкър, разтръскайте. Ако сте направили всичко директно в чашата, разбъркайте с лъжичка с дълга и тънка дръжка.
    • Добавете содата, за да напълните докрай чашата. Друг вариант е да пресипете коктейла от шейкъра в чаша, понеже обикновено смачканият лайм и ментата остават на дъното.
    • Гарнирайте чашата с лайм, със стръкче мента или и с двете.

     

    Наздраве!