Нежният ѝ млечен вкус ще ви спечели с първата хапка. Пригответе следващата рецепта и ще видите, че тя ще се превърне в една от любимите на вас и вашето семейство. Да ви е сладко!

Необходими продукти:

200 гр аспержи

3 с.л бял винен оцет

200 гр филе от сьомга

40 гр масло

40 гр брашно

100 мл прясно мляко

100 мл готварска сметана

1 щипка захар

лимонов сок

копър

сол и пипер

Начин на приготвяне:

От стъблата на аспержите се отрязват около 2-3см. Кората се обелва, а връхчетата се отрязват. Всички части се бланшират в подсолена вода в продължение на 10 минути, след което се изцеждат добре. Водата се запазва.  

Във вряща вода се изсипват оцета и сьомгата. Рибата се вари за около 7 минути, след което се изважда с помощта на решетъчна лъжица и се нарязва на хапки.

С блендер се пасират стебълцата на аспержите и част от водата, която предварително сме запазили. Полученото пюре се прекарва през сито.

В подходяща тенджера се запържва маслото с брашното за около 2 минути при непрекъснато бъркане. Добавят се млякото, готварската сметана и пюрираните аспержи – продължаваме да бъркаме. Варим на слаб огън за около 5 минути.

Овкусява се със сол, пипер, щипка захар и лимонов сок. Добавят се връхчетата на аспержите и нарязаната на парчета сьомга. По желание супата се поднася с украса от копър.