Необходими продукти:

1 кг миди
½ кг домати
половин глава лук
3 с.л.зехтин за готвене
3 стръка джоджен
200 мл бяло вино
сол, смлян шарен пипер
половин лимон

Приготвяне:

Загряваме зехтина и поставяме нарязания на ситно лук да се запържи. Когато омекне и стане прозрачен, добавяме виното. Изсипваме предварително измитите миди и оставяме около 5 минутки да се задушат. Изваждаме ги с решетъчна лъжица. Ако между тях има такива, които са останли с неотворени черупки, изхвърлете ги. Те не са годни за консумация.

Загрейте 1 литър вода и попарете с тях доматите. Веднага след това ги поставете във вода с кубчета лед. Обелете кожата им. От терапията с вода това става доста лесно. Ако се затрудните, минете с тъпата страна на ножа няколко пъти по повърхността на домата и обелете след това. Нарежете зеленчуците на малки кубчета.

Във сместа, в която са врели мидите, изсипете и доматите. Оставете да се сгъсти до получаването на сос. Малко преди да е окончателно готов го овкусете със сол и пипер.

Поставете мидите в чиния и ги залейте със соса. Поръсете с пресен джоджен и лимонов сок.