.

ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Mast-o-Khiar - иранският брат на таратора

| преди 2 години
Mast-o-Khiar
Снимка: Thinkstock/Guliver Photos
Лек обяд с привкус от Близкия изток

Mast-o-Khiar е традиционно иранско ястие, което много прилича на българския таратор, гръцкото tzatziki и индийското raita. Основните му съставки са кисело мляко, мента и краставица. За разлика от таратора обаче Mast-o-Khiar е салата, а не студена супа. Разпространено е още в Турция и Ливан.

Освен като самостоятелно ястие, е чудесна добавка и към основни с ориз. Може да се сервира и с хубав хляб, като част от предястията.

За перфектен вкус Mast-o-Khiar се приготвя с пълномаслено мляко и корнишони. Във вариации – към млякото се добавя натрошено сирене. Приготвя се непосредствено преди да бъде сервирано, за да запази свежестта си.

Необходими продукти за 4 порции:

2 малки краставички

400 г кисело мляко

1 скилидка чесън

1 ч. л. суха мента

¼ ч. л. сол

свежи листа мента

Приготвяне:
Обелете краставичките, нарежете ги на малки парченца и оставете да се изцеди излишната вода от тях. Поръсете млякото със солта и го сипете в парче марля, за да се отцеди за 10-20 минути. Към изцеденото мляко добавете сухата мента и чесъна. Добавете краставиците. 
 
Гарнирайте с прясна мента и сервирайте веднага или малко охладете.

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
С какво спите?