Смисълът на поста е придобиване на смирение и любов към Бога и ближния.

Ето рецепта за вкусен хляб и за хората, които постят.

Лучен хляб

600 г пшенично брашно

1 кубче мая

350 мл хладка вода

3 бр. кромид лук

1 ч.л. сол

1 к.ч. олио

Брашното се поставя в дълбок съд. Маята се разтваря във вода с малко сол. Смесват се с брашното и полученото тесто се меси енергично, докато започне да се отделя от стените на съда. Тесто се оставя да си почине 15 минути.

Лукът се нарязва на ситно, посолява се и се запържва до златисто. Втасалото тесто се размесва със запържения лук. Оформя се, слага се в намазнена с олио и поръсена с брашно тавичка и се пече в умерено загрята фурна.