Продукти:

1 литър пилешки или зеленчуков бульон
2 с. л. олио
1 глава ситно нарязан лук
2 скилидки скълцан чесън
1 корен пъщърнак
1 морков
400 гр ориз
250 мл сухо бяло вино
70 г масло
120 г пармезан
2 лимона
мащерка, розмарин, керевиз, мента
сол, розов пипер

Приготвяне:

В дълбок съд сипете 1 с. л. масло и в него задушете нарязаните на ситно лук, чесън, морков и пащърнак. Добавете почистения и измит ориз, заедно с 1 ч. ч. вода, и оставете да покъкри. Сипете виното на тънка струйка. Когато оризът поеме течността, добавете му по малко от бульона. Посолете на вкус. Намалете температурата, така че съставките само да къкрят. Бавно изсипете и останалия бульон. Добавете пипера.

Махнете от огъня и прибавете маслото. Настържете лимоновите кори на ситно ренде. Добавете билките и пармезана и разбъркайте, докато стане хомогенно.