.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Лавандулов шоколад

| преди 7 години
Лавандулов шоколад
Снимка: Ваня Иванова
За лавандуловия шоколад се използва отвара, която напомня със загадачен дъх на поляни, обляни от лъчите на слънцето
Днес за трети, надяваме се не за последен път, Ваня от vanilakitchen споделя своя рецепта с нас - лавандулов шоколад. Ако не ви е изкушила вече със своята сурова торта с дюли и зеленчуковите си хрупкави тарталети, опитайте този здравословен и вкусен десерт.


Лавандулата идва от средиземноморските страни. От уханното растение са известни около 25 вида. Най-добрите от тях се отглеждат във Франция. Лавандулата е важна съставка за една от най-известните и уважавани подправъчни смеси -  Herbs de Provence. В България не е много разпространена като подправка.

Използва се и за сладки изкушения, като е нужно съвсем малко количество, тъй като растението е с много силен аромат. За лавандуловия шоколад се използва отвара, която напомня със загадачен дъх на поляни, обляни от лъчите на слънцето.

Продукти:

1 ч.ч. готово мюсли или смес от фини овесени ядки, стафиди, лешници
1/3 ч.ч. мед
½ ч.ч пълномаслено какао ( минимум 22%)
2-3 с.л. пшеничен зародиш
сокът на един лимон и настъргана кора
3-4 лъжици суха лавандула
по желание - щипка канела, индийско орехче или карамфил



Приготвяне:

Попарете лавандулата с около 50 мл вряща водя и оставете поне 20 минути.
Прецедете получената отвара.
Смелете мюслито ( или приготвената от вас смес) в блендер или кухненски робот.
Смесете ги с какаото, лимоновата кора и другите сухи подправки, ако използвате.
Разтопете меда на вода баня. Към него прибавете лавандуловата отвара.
Изсипете при сухите съставки, добавете и лимонов сок.
Ако тестото е твърде рядко, добавете пшеничен зародиш. Обратното - ако е твърде гъсто, добавете още мед и лимонов сок.
От получената смес можете да оформите малки топчици, да сложите в малки чашки и да поднесете с чаша ароматно червено вино с плодов аромат.

Поднесете шоколада поне след едно денонощие. Така мюслито ще се е напоило с лавандулов аромат.
Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
Къде ще ходите на море тази година?