Сладичко се хапва при всякакви условия и по всяко време на годината. През уикенда очаквате гости, а какво по-хубаво от лека торта за десерт. Изцяло на вас оставяме решението дали сладкишът да е просто от готови блатове и маскарпоне, или да е с домашно приготвени кремове и мусове. За да е по-ефектен десертът, ние ви предлагаме интересна украса на торта, която бързо и лесно можете да си направите и в домашни условия.



Времето на ягодите, които ние сме ползвали за нашата кошница поотмина, но вие можете да използвате и всякакви други сезонни плодове. За украсата ще са ви необходими 125 г масло, 330 г пресята пудра захар, лъжица прясно мляко, кафяв фондан, 20 г желатин и 500 мл плодов сироп от компот.

Започваме с масления крем. Мекото масло се разбива добре с пудрата захар. Към тях се прибавя и прясното мляко. След като кремът стане хомогенен и пухкав, измазваме с него готовата ни торта и я оставяме в хладилника, за да стегне.

Идва ред на плодовете, които да подредим върху тортата. Идейно би изглеждала кошница с кайсии или праскови, например. Тъй като те са по-обемисти от ягодите, би било добре да ги разцепите на половинки и така да ги наредите върху тортата.



Приготвяме желе. Накисваме желатина в студена вода, за да набъбне и след това го разтваряме на водна баня.
Смесваме разтворения желатин с плодов сироп. Загряваме сместа на водна баня за 2-3 мин. и я оставяме да се охлади. След това с четка нанасяме от желето върху подредените плодове. Така свежестта им ще остане съхранена и те няма да изглеждат спаружени и гнили.

Остава да направим и самата кошница. Разточваме между дланите дълги снопчета фондан, плюс няколко по-къси. Подреждаме по-късите през определено разстояние по височина на тортата – те са нашата „основа”.

Сега остава да наредим по дължина останалите, като редуваме веднъж снопчето да мине под „основата” и веднъж над „основата”. (Всички снимки може да разгледате в галерията горе)

По желание, можете да си сплетете две плитки от две снопчета, които да оставите настрана да изсъхнат. От тях може да си оформите дръжките на кошницата.



Ефектът е доста приятен, а времето за изпълнение не е много. Сложността също.

За още интересни и сладки идеи за вашите десерти, заповядайте във фейсбук страницата ми!:)