Какъв би бил празничният следобед без хрупкавото очарование на коледните сладки? Не би бил същият, нали? Поднасяме на вниманието ви няколко лесни рецепти за апетитни курабийки, с които приятно да изненадате любимите си хора за Коледа.

#Хрупкави какаови курабийки

 

 

Продукти за 12-14 броя

1 ч.ч. неподсладено какао

1 ч.ч. захар

2 ч.ч. брашно

1 пакетче ванилия

3 яйца

½ ч.ч. олио

2 ч.л. бакпулвер

½ ч.л. сол

пудра захар за поръсване

Приготвяне:

Пресейте брашното заедно с какаото и бакпулвера. Добавете солта и ванилията. Разбийте яйцата със захарта, добавете олиото и разбъркайте добре. Постепенно прибавяйте малко по малко брашнената смес, като разбърквате с вилица, а когато стане много гъста – с ръце. Омесете до гладко тесто. Покрийте с фолио и го оставете в хладилника за час. От охладеното тесто оформете топки с големина по желание. Наредете ги в тава, дъното на която сте покрили с хартия за печене. Печете 10-12 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна – докато се напукат. Като изстинат, ги поръсете с пудра захар.

#Шоколадови линцери

Продукти за 12-14 броя

230 г брашно

100 г пудра захар

50 г какао без захар

150 г краве масло

2 жълтъка

1 ч.л. фино настъргани и изсушени портокалови корички

1 есенция ром

пълнеж по избор (сладко или течен шоколад)

пудра захар за поръсване

Снимка: Thinkstock

Приготвяне:

Пресейте брашното, захарта и какаото. Добавете коричките и есенцията. Разбийте и добавете жълтъците, а на финала – и маслото. Омесете маслено тесто. Ако усетите, че започва да се рони, добавете малко масло. Готовото тесто увийте в домакинско фолио оставете така да престои 1 нощ в хладилник. На следващия ден го разточете на кора като за линцери, изрежете формичките и печете на 160-170 градуса. Печете, като внимавате линцелите да не се препекат много, за да не започнат да нагарчат. Пренесете ги от тавата директно с хартията, върху която са печени, тъй като все още са много крехки. Отделете ги от нея, след като изстинат. Ден преди празника ги слепете. Вариантите са няколко: с течен шоколад, портокалово сладко, конфитюр от сини сливи или тофи крем. На финала ги поръсете с пудра захар.

#Курабийки с овесени ядки и сушени боровинки>>

 

#Курабийки с овесени ядки и сушени боровинки>>

Продукти за 12-14 броя

2 яйца

1 ч.ч. меко краве масло

1/3 ч.ч. захар

1 ч.ч. мед

1 с.л. канела

1 ½ фини овесени ядки

½ ч.ч. сушени боровинки

3 ч.ч. брашно

1 ч.л. Бакпулвер

Приготвяне:

Разбийте яйцата с разтопеното масло. Прибавете захарта и отново разбъркайте добре. Добавете последователно към сместа меда, канелата, овесените ядки, боровинките и накрая пресятото брашно с бакпулвера. Бъркайте до получаването на средно гъста лепкава смес. Оставете я в хладилника за около 30-40 минути. Загребвайте от сместа с лъжица и нареждайте курабийките в тавичка, застлана с хартия за печене. Между тях оставете разстояние, за да се надут без проблем. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна до зачервяване. След като се опекат, ги оставете за кратко върху хартията, а после върху метална решетка да изстинат.

#Курабийки-орехчета с шоколадов пълнеж

Продукти за 12-14 броя

125 г краве масло

1 яйце

½ ч.ч. пудра захар

¼ ч.ч. кисело мляко

3 ч.ч. брашно

1 ванилия

щипка сол

За крема:

1 ч.ч. прясно мляко

3 с.л. какао

100 г краве масло

5 с.л. пудра захар

ром

Приготвяне:

Замесете меко тесто от изброените продукти. Направете топчета с големината на орехче и ги поставете в предварително загрята преса. Печете от двете страни, като обръщате пресата, до светлокафяв цвят. За крема смесете прясното мляко, какаото и захарта и ги загрейте при непрекъснато бъркане до сгъстяване. Оставете да изстине. Разбийте маслото и пудрата захар на маслен крем, ароматизирайте го с ванилията. Прибавете при непрекъснато бъркане изстиналия млечен крем. Добавете рома. Напълнете с този крем изпечените в пресата курабиени „черупки” и ги залепете две по две, така че да се получат цели орехчета.