.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Коледна погача с ангели и житни класове

Росица Николова | преди 6 години
коледна погача
Снимки: Росица Николова, LadyZone.bg
Обреден хляб за Рождество Христово

От векове хлябът е неразделна част от българските традиции - на празници, в делници, за радостни или тъжни събития.
Основният хляб, който се приготвя на Коледа, е с кръгла форма и с пластична украса от тесто. Обикновено се правят обредни форми – кръст, кръг, в Западна България оформят елементи от стопанската дейност – рало, кошара, орач, животни. Житните класове и плодовете върху погачата са символ на плодородието през идната година. Ангелите са закрилници на хората и вестители на добри новини.

Продукти:


1200 г брашно
50 г жива мая или 14 г суха
1,5 с. л. захар
1 с. л. сол
500 мл прясно мляко
4 яйца
60 г масло

1 яйце за намазване

Приготвяне:

Брашното се пресява в тава. Оформя се кладенче. Прясното мляко леко се затопля и в него се разтваря маята. Жълтъците се разбиват със захарта, докато стане еднородна смес. Отделно белтъците се разбиват със солта. 

Жълтъчената смес се добавя на тънка струйка към млякото с маята и се изсипва в кладенчето от брашно. Сипват се още белтъчената смес и разтопеното масло. Омесва се меко тесто, което се оставя под кърпа, на топло място за около час и половина, докато удвои обема си.

Тестото се размесва и се разделя на три части. От най-голямата се оформя топка, която се слага в средата на намаслена тава с подвижни стени. 

По-малкият къс се разделя на 2 равни части. От тях се разточват два дълги фитила, които се оплитат един около друг. 

коледна погача



Плетеницата се завива около питката.

коледна погача



От най-малкото парче се прави декорацията.  С формичка за сладки се изрязват две ангелчета.

коледна погача



От два фитила - с един по-дебел край, се оформят житни класове. По-дебелият им край се нарязва с върха на ножица, така че да се получат заострени ъгълчета, подобни на житото в класовете.

От останалата част се правят малки топчета за зрънцата грозде, които се натрупват подобно на пирамида. 

коледна погача



С нож се изрязват листа, чиито жилки се оформят с клечка за зъби.

коледна погача



Мустачетата на лозата се правят от тънки ивици, намотани върху кръгла пръчица, за да станат на спирали.

коледна погача



Яйцето се разбива. С четка се намазва цялата погача, с изключение на елементите от декорацията. Те остават бели, за да се отличават.

Погачата се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса за 40 минути. Първите 20 минути фурната не бива да се отваря.

коледна погача



Малко преди да е готова, погачата се намазва с бучка масло. Така коричката става още по-вкусна и хрупкава. 
Изважда се от фурната, отгоре леко се поръсва с вода и се завива в кърпа за около 30 минути.

коледна погача



Весели и вкусни празници!


коледна погача



 

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
Пускате ли снимки на децата си в социалните мрежи?