Продукти:
200 г кашкавал
200 г бяло саламурено сирене
550 г брашно и малко за омесване
1 пакетче краве масло
1 ч. л. сол
2 ч. л. бакпулвер
1 кофичка кисело мляко
1 яйце

Приготвяне:
Пресейте брашното заедно с бакпулвера. Сипете го в тава и направете кладенче. Настържете кашкавала, а сиренето натрошете на ситно и го сипете в кладенчето. Добавете млякото и солта и замесете. Разтопете маслото на ниска температура на котлона и добавете към тестото.


Месете, докато се получи меко тесто.


От него откъднете 20 еднакви топчета. Всяко топче разделете на две - от едната част ще оформите тялото на заека, другата отново разделете на две - за глава с уши и опашка.


Парчето за тялото оформете на дълъг фитил между дланите си или като го въргаляте по набрашнена повърхност. Навийте на охлювче и подредете върху тава, покрита с хартия за печене.


Главата оформете в капковидна форма, като разрежете на две с остър нож откъм острата страна, за да се получат уши.

Опашката оформете като малко топченце.


Намажете с разбито яйце. Може да сложите цели черни пиперчета за очи. Печете в предварително загрята на 160 градиса фурна за около 20 минути.


Декорирайте с тънка панделка, вързана около врата на зайчетата. Всъщност, ако имате тази възможност, защото кашкавалените зайчета са толкова вкусни, че много бързо изчезват.