Хлябът е това, което събира цялото семейство на една маса. Той трябва да е хубав, за да е добро и настроението. Майстор-хлебарят Калин Новаков от Парк хотел Стара Загора ще сподели с читателите на Ladyzone любимата си рецепта за коледно хлебно угощение.

Селската бохча се прави с най-обикновено хлебно тесто - има брашно, вода, много малко мая и зехтин. Брашното е бяло тип 500 или италианският стандарт 00. Ще ви трябват и овче сирене, моцарела и риган.

Рецептата проста и лесно изпълнима:
1 килограм брашно,
1 пакетче суха мая от 7 грама,
100 милилитра зехтин,
700 милилитра вода
25 грама сол,
овче сирене,
моцарела.

Това е рецептата за приготвяне на бохча в домашни условия, когато за печене си използва обикновена фурна.

Начинът на приготвяне е следният:
Замесва се тесто, което се разделя на 4 топки по 250 грама. Оставят се за половин час да втасат, след това се разточват. Тестото се оставя да си почине за 10 минути, слага се овчето сирене и се „затваря“ като плик. Разточва се още веднъж, за да се получи формата, която виждате (снимка подберете, която е подходяща за демонстрация на формата) Слага се зехтин на повърхността и се гарнира с моцарела. Остава да се изпече. Може да се гарнира и с риган, както и с чубрица. Тестото е тънко и около 5 – 6 минути печене при 240 градуса са достатъчни. Но е хубаво да се наблюдава, за да не изгори отгоре.

Продължава >>

 


Ако постите:

Можете да използвате пълнозърнесто брашно и квас вместо мая. Овчето сирене да се замени със сирене на растителна основа. Моцарелата – с най-различни зеленчуци (чушки, лук...). Може да се експериментира по всякакъв начин, когато говорим за гарнирането. Що се отнася до плънката – сиренето трябва да бъде много сухо.

 

Рецептата е заимствана от регион Трявна, където обаче я наричат „пърленка“ и не е така тънка. Има съвсем малко мазнина, което не я прави така вредна за фигурата, за разлика от други аналогични ястия като гюзлема или карталак.

Кои са основните тайни на вкусния хляб според хлебаря Калин Новаков?

- На дърва става по-бързо и много по-вкусно. Във фурната не може да се получи същият ефект, няма го ароматът... Съвсем различно е...

 

- Водата трябва да е мека. Най-добрият вариант е трапезната или изворната. Всичко си оказва влияние, дори въздухът. Едно е да го правиш в Трявна или Банско, например, съвсем друго – в някой голям град.

 

- Основното за правилното замесване на хляба е да не се бърза. Аз правя хляба за 8 – 12 часа, зависи колко лимец или брашно слагам. Бавно е, но така са го правили нашите деди. Замесвам едната вечер и пека на другата. Трябва да се изчаква, да се премесва много пъти. Трябва да се научиш и да чакаш.

- Ако не желаете да използвате стандартните набухватели, използвайте квас. Може да се направи от нахут, от хмел, може от пшеница. Много е просто: смила се нахутът (прави се на брашно), след това се запарва с вода и се оставя за известно време. После започва да се захранва с брашно и се чака.

 

- Брашното е много, много важно. Хубавото брашно прави и оня хляб, който помним от разказите от детството. Бъдете много внимателни към всички масово предлагани и евтини брашна, те често са неприятна изненада като вкус. Защо просто да не смелите лимец у дома, това е продукт, от който нищо не се изхвърля.

 

- Не вярвайте, че топлият хляб е вкусен, вкусна е само кората му. Добрият хляб трябва да се изчака до 2 часа след изпичането, върху дъска, за да се изпари водата. Хлябът трябва да олекне, да диша.

- Хубавият хляб с естествени продукти има дълга трайност, стига да е съхраняван правилно – в месал. Той не мухлясва, а просто става по-твърд.

- Да нагостиш някого с вкусен ръчно приготвен хляб – това значи, че го обичаш. Това е една от най-хубавите форми на признание.